Deelcollecties

Enkele verzamelingen en deelcollecties binnen de collectie:

rodekruiscollectieRode Kruis Verzameling -Uit een donatie een zeer grote verzameling Rode Kruis voorwerpen uit 1944/1945 . Unieke en zeldzame voorwerpen met een rijke geschiedenis.

In totaal meer als 400 Rode kruis voorwerpen uit de tweede wereldoorlog

 

Lokale voorwerpen:

ssflakUniek in Nederland, een verzameling van meer als 600 voorwerpen direct gerelateerd aan de regio, tijdens de bezetting, exclusief de duizenden lokale bodem- en bunkervondsten in onze collectie.

Zo zijn er vele voorwerpen van een Flak batterie  in de verzameling. Inventaris uit verblijven, werkkamers en kantoren van diverse Duitse bevelvoerders en commandanten etc.

sstypemachine

Enkele voorbeelden zijn typemachines, serviezen, bierpullen, platenspelers, kantoor telefoons, bebording en bewegwijzering, inktstellen, schrijfwaren, een bureau, kasten, stoel, etc. etc.

Binnen deze collectie bevind zich ook een grote verzameling V2 vondsten.

Gebruiksartikelen:

20150315_135902Diverse vrijwilligers en donateurs hebben hun verzamelingen gebruiksartikelen geschonken aan Stichting Bunkermuseum Den Haag. Hierdoor is over de afgelopen tientallen jaren een prachtige deelcollectie gebruiksartikelen ontstaan van Duitse en geallieerde zijde. In de huidige setting is er geen ruimte deze allen tentoon te stellen. Dit zal veranderen op de nieuwe locatie.

Het betreft schitterende voorwerpen voor dagelijks gebruik; zeep, sigaretten, tabaksdozen, potloden en pennen, scheerbenodigdheden, aanstekers etc. etc. alles in originele verpakking en authentiek.

deelcollectie2

 

Foto’s en kaarten:

Stichting Bunkermuseum Den Haag is de eigenaar van een deelcollectie van meer als 2000 foto’s en kaarten, welke uniek is in Nederland.

 

 Uniformen en helmen:

displayslaapvertrekDoor vele donaties en diverse nalatenschappen is Stichting Bunkermuseum in bezit gekomen van een zeer grote en gevarieerde verzameling uniformen en helmen.

Duitse, Nederlandse, en geallieerde uniformen en helmen zijn gelijk vertegenwoordigd. Complete uniformen, gespen, helmen, baretten, petten, laarzen, schoenen, epauletten, medailles,e.a.

gasfilterVerzameling bunkergerelateerde voorwerpen:

We kunnen wel zeggen uniek in zijn soort. De verzameling bunkergerelateerde voorwerpen welke over de afgelopen tientallen jaren bij elkaar is verzameld is enorm. Het één meer herkenbaar als het ander, maar alles heeft op enig moment in tijd een functie vervuld binnen de bunker. Gasfilters, gasfilterinstallaties, sluitingen, deuren, hangsloten, radiatoren, originele Duitse stapelbedden, persoonlijke lockers, en nog veel en veel meer. Alles in originele context.

 

 Bunker- en Bodemvondsten:

kookketelDe deelcollectie bunker- en bodemvondsten van Stichting Bunkermuseum Den Haag is uniek in zijn soort. Het bevat duizenden voorwerpen uit de regio Den Haag e.o. uit het tijdvak van de bezetting. Deze collectie is over tientallen jaren gegroeid tot het wat het nu is. Het zijn vondsten gedaan door de vrijwilligers zelf, door instanties en organisaties, en donaties in de vorm van privé verzamelingen.

Een enorme collectie lokale vondsten welke een duidelijk beeld geven van de dagelijkse inrichting en bezigheden in de diverse bunkers, de uitrusting van hier gelegerde troepen, en  daadwerkelijk gevechtshandelingen in en rondom Den haag.

bomoefenDe collectie bevat voorwerpen van alle legeronderdelen en alle strijdende partijen van begin tot eind van de bezetting. Van 500 pond betonnen oefenbom tot de originele kookketel gebruikt in een bunker aan het Zwarte pad. Van een Lancaster staartwiel tot een verloren insigne. Alle elementen zijn in deze collectie aanwezig om een zo waarheidsgetrouw mogelijk beeld te schetsen aan de hand van originele voorwerpen.

 

Kom zelf kijken in ons museum en ontdek nog véél en véél meer!